Anställda

Dan Johansson, ägare

Dan Johansson, ägare

Emil Cederlund

Emil Cederlund

Martin Elmqvist

Martin Elmqvist

William Petersson

William Petersson

Lena Erlandsson

Lena Erlandsson

Företagets historia

Söftesmåla Naturtorv AB är ett familjeföretag med andra generationens ägare och tredje generationens arbetare.

Bröderna Kjell och Stig Johansson grundade företaget 1957 och sedan dess har man utvunnit blocktorv i Söftesmåla. De började verksamheten på föräldragården och grävde då upp torvblocken med spade. Runt år 1960 gick man över till att gräva upp allt med maskin. Inledningsvis såldes torven med träemballage runt omkring.

Senare köptes en karusell som packade riven torv i plastsäckar. Det krävdes då två arbetare som skötte produktionen inne i fabriken. Kjell var den som sydde säckarna och Stig assisterade med allt arbete som krävdes bredvid. Man arrenderade så småningom mer mark av bönderna i trakten och företaget köpte även myrmark själva.

Lok och rallar användes till att bärga hem skörden från torvfältet till lagerbyggnader vid fabriken. Det var ett tungt arbete att lägga rälsen ute på mossen. Det fanns ett par bas-spår med räls som aldrig behövde flyttas. Utöver dessa sträckorna så fick ett par jobbare sysselsätta sig med att alltid flytta rälsen från en teg till nästa teg. Då man blev klar med bärgning av torv på en teg så skulle ju rälsen ligga förberedd på tegen efter för att det arbetslaget som ägnade sig åt inkörning av torvblocken, skulle kunna jobba vidare.

I slutet av 1980-talet började man att transportera in torven med hjälp av traktor och vagn istället.
År 2000 tog Kjells son Dan Johansson över verksamheten i Söftesmåla. Kjell och Stig fortsatte att hjälpa till i företaget många år efter att de pensionerat sig.

Modern historia

Under 2007-2008 köpte företaget till ca 25 hektar myrmark. På så sätt fick man mer råvara och ett förlängt täkttillstånd. Det satsades på en modernare fabrik med en ny packmaskin. Man anpassade även 300-literssäcken till EUR-pallformat, vilket gjorde att transporterna blev mer effektiva. Med den nya fabriken kunde en arbetare sköta paketeringen och man slapp tunga lyft.

Företaget utvinner i dag nästan 25 000 m³ blocktorv om året. Ända sedan starten är det endast blocktorv som produceras och som säljs i befintligt skick eller så rivs torven till olika fraktioner.

Ute på torvfälten finns moderna grävmaskiner med specialbyggda redskap som tagit över allt tungt arbete som tidigare gjordes manuellt. När ett område på mossen är färdiggrävt återställs marken i samråd med Länsstyrelsen. I Söftesmåla beskogas den återställda marken och det skapas inslag av viltvatten. Det går snabbt för växter och träd att breda ut sig i dessa områden.

Trenden är nu att allt fler kunder köper torven i bulk. Antingen köps den som lösriven torv eller som torvblock. Bönder kommer också och hämtar torv som först används i spiltorna och som sedan sprids på åkrarna eller säljs vidare med kospillning blandat med torv.

Sommartid är det ungdomar från trakten som hjälper till ute på torvfältet. Det finns idag cirka fem anställda året om i företaget. En av dem är Dans son, alltså tredje generationens arbetare.